KONFEDERACIJA SLOBODNIH SINDIKATA - vesti

28.10.2013.

 

ВЛАДА СРБИЈЕ СЕ ЗАЛАЖЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА

 

 

Београд, 28. октобар 2013. године - Државни секретари Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Зоран Мартиновић, Бранкица Јанковић и Стана Божовић поручили су данас да је Закон о дискриминацији из 2009. године потпуно усклађен са Европском повељом о људским правима.

 

Они су са члановима делегације Европског парламента - Поткомитета за људска права (DROI) - Барбаром Лохбилер и Ласлом Токешом и представницима Делегације ЕУ у Србији Луком Бјанконијем, Јоландом Сан Хосеом и Горданом Арачкић-Николић разговарали о статусу људских и мањинских права и слобода и административним капацитетима у Србији из надлежности ресорног министарства.

 

Током састанка је посебно указано на напоре државе у погледу спровођења активних мера политике запошљавања, који су усмерени ка најосетљивијим друштвеним групама, укључујући и Роме.

 

Такође, истакнуто је да је Србија у области родне равноправности усвојила релевантна законска и стратешка документа.

 

Влада Србије се посебно залаже за борбу против насиља над женама и насиља у партнерским односима, као и за унапређење положаја жена кроз три приоритетне активности - економско, медијско и политичко оснаживање жена.

 

Истовремено, ради се и на здрављу и едукацији жена, а у скупштинској процедури је Истанбулска конвенција - регионални правни документ који ће унапредити механизме и правне институте у области заштите жена од насиља.

 

Европске парламентарце највише је занимао положај осетљивих друштвених група, нарочито Рома, особа са инвалидитетом и жена, наводи се у саопштењу Министарства рада, запошљавања и социјалне политике.