KONFEDERACIJA SLOBODNIH SINDIKATA - vesti

28.10.2013.

 

СЕКСУАЛНО УЗНЕМИРАВАЊЕ НА ПОСЛУ: МАЛО ЈЕ ЖЕНА КОЈЕ ГА НИСУ ДОЖИВЕЛЕ

 

08:00х Вашингтон

 

 

Најчешће место где се људи сусрећу с неприличним понашањем и сексуалним узнемиравањем је канцеларија. Углавном се се ради о коментарима колега на рачун груди, задњице и гардеробе...

 

Око 60 одсто жена доживело је неки облик сексуалног узнемиравања на радном месту, а за 21 одсто њих такав је облик мобинга стална појава, показало је истраживање америчке правне фирме “Слатер&Гордон”, спроведено на више од 1.600 људи.

 

Руку на срце, ни припадници јачег пола нису заштићени на послу. Сексуални мобинг је барем једном доживело око 40 одсто мушкараца, иако је код њих знатно чешће реч о непримереним коментарима него о физичком контакту.

 

Генерално гледано, код сексуалног узнемиравања најчешће је реч о непримереним додирима и изјавама, а ређе уценама како би се сексуалним услугама задржало радно место. Злостављачи су најчешће на водећим позицијама, а углавном ожењени мушкарци у педесетим годинама живота, објавили су истраживачи.

 

"Изненађујуће је да је сексуално злостављање раширено до те мере да је оно постало општеприхваћено на радном месту", рекла је Клер Досон, правна саветница из компаније која је спровела студију.

 

Више од трећине испитаних жена доживело је непријатне коментаре на рачун својих груди, сексуалног живота, задњице или одеће коју носи, док се свака шеста жена бранила од колеге који је покушао да је пољуби.