KONFEDERACIJA SLOBODNIH SINDIKATA - vesti

07.10.2013.

Датум: 7. 10. 2013 / Дневне новине ДАНАС / Додатак - Форум / Рубрика: У фокусу / Аутор: Б. С.

 

СИНДИКАТИ О ДОСТОЈАНСТВЕНОМ РАДУ

 

 

Србија се суочава са бројним проблемима, оцењују синдикати

 

Поводом Међународног дана достојанственог рада, данас се огласила саопштењима већина синдиката указујући на највеће проблеме са којима се суочавају грађани Србије. Савез самосталних синдиката Србије планира да организује низ седница својих органа и округлих столова како би се подстакло шире учешће чланства у дефинисању ставова о Закону о раду. Асоцијација слободних и независних синдиката подсећа "колико смо далеко од достојанства", док Женска мрежа Конфедерације слободних синдиката указује на последице померање границе за одлазак жена у пензију. УСС Слога истичу да влада неповерење у институције и да се грађани све више осећају напуштени.

 

СССС је саопштио данас да и ове године активно учествује у реализацији кампање поводом Светског дана достојанственог рада у Србији, са посебним нагласком на предстојеће измене Закона о раду.

 

"С обзиром на то да је Влада Србије најавила да ће до до краја године бити измењен најважнији раднички закон, СССС планира да организује низ седница својих органа и округлих столова широм Србије, како би се подстакло шире учешће чланства у дефинисању ставова по том питању. Ако је судити по назнакама у ком правцу ће ићи измене, предстоји нам жестока борба за достојанство рада у Србији", истиче се у саопштењу СССС.

 

"Док демократски развијени свет 7. октобар обележава као дан достојанственог рада, ми у Србији тог дана подсећамо колико смо далеко од достојанства. Огроман број незапослених, рад без зарада, без уплаћених доприноса, понижење и дискриминација на сваком кораку, али и ћутња, јер је страх од губитка и таквог посла огроман", наводе у АСНС.

 

Женска синдикална мрежа Конфедерације слободних синдиката упозорила је данас, поводом Међународног дана достојанственог рада, да би најављено померање границе за одлазак жена у старосну пензију оставило трајне негативне последице по српско друштво у целини.

 

"Животни век у Србији је краћи него у европским земљама, а услови за одлазак у инвалидску пензију у Србији су строжији, а нови терет, подизање границе за одлазак у старосну пензију створио би низ проблема. Србија би између осталог, имала армију жена инвалида које нису радно способне, а не би имале ни право да оду у пензију, јер не испуњавају законске услове", упозорава Женска синдикална мрежа КСС.

 

Удружени синдикати Србије "Слога" подсећају да овај глобални догађај света рада треба да нас опомене да стално мислимо о друштву у коме свако има једнаке шансе за посао и надокнаду за рад који му омогућава пристојан живот који излази из оквира пуког преживљавања.

 

"Достојанствен рад није привилегија, он је предуслов за лично испуњење који директно утиче на живот и будућност сваког од нас и он мора бити предмет сталног побољшања а не урушавања како то данас видимо. Иако је ово загарантовано право уграђено у Устав Србије, пракса показује да заостаје шира подршка за побољшање услова и за спровођење агенде достојанственог рада, будући да је ефикасност оних који треба да је заштите и гарантују јако мала, што је директна последица пада неповерења у институције и да се грађани све више осећају напуштени", саопштили су УСС Слога.