АРХИВА
| АРХИВА ПРЕТХОДНИ МЕСЕЦ
|
19.08.2018.
Вечерње новостиСРБИЈА ПОСТАЈЕ ЗЕМЉА ПИВА: Извозимо 48 милиона литара, надиру мале пиваре
Јелена Субин | 19. август 2018. 16:02 | Коментара: 0
Србија, други извозник пива у ЕУ, али смо испод просека по конзумирању. Покривамо 12 одсто увоза овог пића у земље пивопија
Илустрација / Тошо Борковић
СРБИЈА је други највећи извозник пива у ЕУ. Само у 2016. години, према подацима анализе "Економски утицај пивског сектора у Србији", наша земља је извезла више од 1,2 милиона хектолитара пива у вредности од 41,58 милиона евра.
Ипак, с просечном потрошњом од 61 литар по глави становника, Србија је испод европског просека, који износи 69 литара.
Како, за "Новости", прича Ребека Божовић, менаџер Удружења пивара Србије, поводом информације да Србија са 48 милиона литара чини 12 одсто увоза пива у ЕУ, потрошачи у нашој земљи могу бити сигурни да пију квалитетно пиво, које се спрема од најбољих домаћих сировина.
- Пиваре у Србији су 89 одсто набавки, или 119 милиона евра, потрошиле у нашој земљи да би произвеле пиво - објашњава Ребека Божовић. - Најважнији пољопривредни састојак пива, јечмени слад, набавља се у Србији, и то 98 одсто. Први пут се појављује и набавка хмеља, што представља подстицај за развој српске пољопривреде.
Европска унија произведе скоро 81 литар пива по становнику, а свака пета флаша напуњена је у Немачкој. Највеће пиваре, окупљене у Удружењу пивара Србије, покривају више од 95 одсто домаћег тржишта и лидери су одрживог и одговорног пословања, наглашава наша саговорница.
- Пиварски сектор код нас предводе три компаније - "Карлсберг Србија", "Хајникен" и "Молсон Корс", са тржишним уделом већим од 95 одсто - говори Божовићева. - Сладара "Малтинекс" производи пивски слад који се добија од 100 одсто јечма произведеног у Србији. Осим ових пивара, постоје још три мање - БИП, Ваљевска и Нишка пивара и 20 микро-пивара. Пивски сектор производи око 40 различитих врста пива. Наше тржиште је свакако постало разноврсније, са више профилисаних укуса.
АМЕРИКА УВОЗИ ИЗ ЕВРОПЕ
Према подацима Еуростата, чак две трећине пива са алкохолом у ЕУ долази из шест чланица. За Немачком, као највећим произвођачем, следе Британија, са 14 одсто производње, Пољска, са 10, Холандија и Шпанија, са по девет, и Белгија са шест процената. Највећи купац пива из ЕУ су САД, које су 2017. апсорбовале 31 одсто извоза Уније, у Кини је завршило 15, а у Канади шест одсто европског извоза пива са алкохолом.
Потрошачи су почели да се навикавају на широку понуду, нове комбинације, чему су на свој начин допринеле и крафт пиваре. Једна од најпознатијих пивара у Србији које праве занатско пиво је "Кабинет".
- Пуноћа укуса и интензитет ароме долазе од квалитетног слада и природних, бираних састојака, љубави и вештине у прављењу - испричала нам је Косара Дангић Мелентијевић, оснивач пиваре "Кабинет". - Још од нашег почетка 2013. године кренули смо у мисију едукације љубитеља, да објаснимо због чега је наш производ другачији. Врло је позитивно што расте број занатских пивара. Људи имају приступ квалитетном пиву, различитим стиловима и врстама.
Како каже Мелентијевићева, гради се другачији однос према пиву као производу, тражи се квалитет а не количина пива, што је било традицонално схватање о пиву. У "Кабинету" је направљено око 70 различитих врста пива које се извози у више од 25 земаља.
Укупна запосленост повезана са производњом у нашој пиварској индустрији чини до 16.500 радних места, а у ланцу производње и дистрибуције сваки запослени креира 8,51 нових радних места, објашњава саговорница Ребека Божовић.
- Чланице Удружења пивара Србије су у 2016. години кроз акцизе и порезе, социјална давања и доприносе у буџет уплатиле 226 милиона евра - каже наша саговорница.
МАЛЕ ПИВАРЕ НАДИРУ
У Европској унији учешће крафт, занатског пива, што код нас производе мале пиваре, износи око 25 одсто, док је у Србији, почетком ове године, било од два до 2,5 одсто. Црна Гора, рецимо, има само једну крафт пивару - каже Срђан Анђић, руководилац фабрике "Моја вода" и "Камарад пиво" из Вршца.
- Тренутно радимо само за домаће тржиште и једини имамо пиво са клакер чепом - прича Анђић. - Капацитет пиваре је 300.000 литара, а ове године очекујемо да произведемо 90.000 литара. Занатска пива би требало да се троше у већим количинама, јер људи за незнатно вишу цену добију изузетно добро пиво. Сировину за све што правимо увозимо из Чешке, а користимо нашу воду и домаћи активни квасац.
|