почетна

о нама

активности

правна акта

информишите се

архива

контакт
АРХИВА
текући месец
претходни месец
текућа година
за период:
година: 
месец:  

АРХИВА    ТЕКУЋА ГОДИНА

сви 2025. (!)


22.12.2022.

БЛИЦ / ВЕСТИ / ДРУШТВО
ПУНА ТРПЕЗА ВОДИ ДО ПРАЗНИХ НОВЧАНИКА! НОВОГОДИШЊА ГОЗБА ЗА ЧЕТВОРОЧЛАНУ ПОРОДИЦУ МИНИМАЛНО 200 ЕВРА

Пуна трпеза довешће до празних новчаника. Овом реченицом у најкраћем би се могло описати какав трошак може да очекује просечну четворочлану породицу у Србији ако се одлучи да за дочек Нове године има свечану трпезу, од предјела до дезерта.

Пише: Предраг Вујанац
22.12. 2022 08:10


ФОТО: SHUTTERSTOCK
Срећна породица празник Нова година вечера

Наиме, константна поскупљења готово свих намирница ове године довела су до тога да храна буде скупља од 30 до 50 посто, а толико више ће у односу на лане, зависно од избора јела и њиховог квалитета, коштати и обезбеђивање свечаног новогодишњег ручка или вечере. Породице се, међутим, ретко одричу богате трпезе нарочито у време овог празника, када су сви чланови на окупу.

С друге стране, у том случају, ако у новогодишњем дану желите да имате пун сто хране, од предјела, преко главног јела и посластице, до пића, трошак четворочлане породице за такву мрсну трпезу тешко да ће бити мањи од 200 евра, док је за посну тај износ тек нешто нижи.


ФОТО: SHUTTERSTOCK
Новогодишња трпеза

Ако је ваш избор мрсни мени за новогодишњу трпезу, на њој је, по избору већине домаћица, неизоставна за сам почетак гозбе руска салата. Килограм руске салате, са свим укљученим намирницама и припремом овог специјалитета, међутим, биће трошак од 1.500 динара.

Ако је жеља да се новогодишњи ручак "појача" са још предјела, онда четворочлана породица треба да рачуна да ће, на пример, за 400 грама "дуван" чварака морати да издвоји 800 динара што им је просечна цена, пола килограма пршуте у просеку кошта 1.500, а пола килограма сира је просечних 250 динара, што већ сам почетак новогодишњег обеда чини "тешким" преко 4.000 динара!

Време је потом и за главно јело, а најјефтинија варијанта онога што иде "на кашику" за четири тањира је кесица кокошије супе по просечној цени од 60 динара. У многим домаћинствима, потом, новогодишња трпеза не може се замислити без сарме, а тај део ручка (кисели купус један килограм просечно 250 динара; пола килограма млевеног меса просечно 740 динара; одређени део црног лука и шаргарепе) коштаће око 1.000 динара. <7p>

Наравно, уместо сарме главно јело може бити и месо, а цене се крећу од просечних 700 динара за килограм свињског врата, преко просечних 800 динара за пилећи филе и 900 динара за килограм јагњетине, до просечних 1.200 динара за килограм јунеће шницле и 1.400 динара за килограм ћуретине.


ФОТО: ВЛАДИСЛАВ МИТИЋ / РАС СРБИЈА
Новогодишња трпеза

Након супе, многи се одлучује да прескоче остале ђаконије и држе се традиционалног избора домаћег печења, па у печењарама где се може наручити цена свињског у просеку је 2.000, а јагњећег 2.500 динара за килограм.

У варијанти посног менија за новогодишњу трпезу четворочлане породице, ако се почне од предјела у виду посних пита, за килограм њих у просеку треба издвојити 1.300 динара, укључујући све намирнице. Литар рибље чорбе, рачунајући састојке и припрему, у просеку стаје 400 динара. Што се тиче рибе, замрзнути филе сома кошта просечно 1.850, а ослић је 1.550 динара килограм. Пастрмка се може набавити за просечних 900 динара, колико, на пример, кошта и килограм котлета лососа.

Коначно је време и за дезерт на новогодишњој трпези, а ако домаћице желе да уштеде време потребно за мешење, мрсне торте се из посластичарница и специјализованих радњи за слаткише могу наручити по ценама од 1.500 до 4.000 динара, док у посној варијанти заслађења за ситне колаче, зависно од врсте, треба издвојити у просеку од 1.000 до 2.000 динара за килограм.

Извор

КОНФЕДЕРАЦИЈА СЛОБОДНИХ СИНДИКАТА
www.KSS.org.rs www.KonfederacijaSS.org.rs konfederacija.ss@mts.rs 011/3863.033, 3863.233, 3863.313 факс: 011/3863.200